Info

Mijn reizen vormen een vast gegeven in mijn leven en inspireren mij. Wat ik onderweg zie en meemaak, maakt me bewuster van de kwetsbaarheid van mens en natuur. Tijdens het reizen ontstaan ideeën, verzamel ik materiaal en maak ik foto’s, waarvan sommige deel uitmaken van mijn beeldend werk. Maar ik gebruik fotografie ook als middel om te registreren.
De liefde voor het reizen en de natuur is ontstaan in mijn jeugd. Het werk van mijn vader (geoloog) bracht ons naar verschillende landen. We woonden in onherbergzame gebieden waar water schaars was, maar ook op schitterende eilanden waar we dagelijks in zee zwommen. De verschillen konden niet groter zijn: waterschaarste en oneindige wateroppervlakken. Water is een onderwerp dat me blijft boeien. Water in al zijn aspecten: bron van het leven, eerste levensbehoefte, de stijging van de zeespiegel… Maar ook het plezier dat ik aan water beleef; ik ben een fervent zwemmer en duiker. Als je het nog niet zou weten, kun je door je duikbril goed zien wat er gaande is in de oceanen.
Naast kwetsbaarheid, zijn vergankelijkheid, verval (en de schoonheid ervan) en (bewegings)vrijheid terugkerende thema’s in mijn werk.
Tegenwoordig ga ik op reis vanuit mijn vaste stek in Haarlem, waar ik ook mijn atelier heb.

Het uitgangspunt van mijn werk is soms heel persoonlijk en kan dan universeel worden, maar ik kan ook beginnen bij een universeel gegeven dat gaandeweg persoonlijk wordt. Mijn werkwijze is niet eenduidig. Ik maak gebruik van verschillende materialen en media. Afwisselend maak ik objecten, werk op papier of foto’s. Ook bewerk ik foto’s met pen of garen. Het materiaal of middel dat ik kies staat in dienst van hetgeen ik op dat moment tot uitdrukking wil brengen. Voor de series Footprints en Flip-flops bijvoorbeeld gebruikte ik fotografie als middel om de voorwerpen vast te leggen, te verzamelen. Fotografie als kunstvorm is in dat geval ondergeschikt aan het registreren; op het magische vroege ochtendlicht of late middaglicht hoef ik dus niet te wachten. Voor mijn objecten gebruik ik verschillende materialen, van wol of hout tot klei en giethars.